Strona Główna  

Przepisy - Przepisy

PRZEPISY NA KULKI PROTEINOWE


Przepis 1

  • mąka sojowa - 30%
  • zmielony biszkopt lub piernik - 20%
  • mielony granulat pstrągowy(dostępny w sklepie wędkarskim) - 20%
  • mleko w proszku - 15%
  • mielone prażone konopie(sklep wędkarski) - 10%
  • mielony pokarm dla papug - 5%
  • 50ml aromatów (ich wybór jest ogromny w sklepach wędkarskich, ja polecam muszlę lub rybę)
  • jaja (10szt na kilogram suchych składników)

Do rozbełtanych jaj dodajemy aromat. Całość zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulki w rolerze. Wrzucamy próbne kulki na wrzątek. Kulki po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 2 minuty. Jeśli po wysuszeniu na ścierce kulki pływają, dodajemy do ciasta kaszę mannę.
W ten sam sposób przyrządzamy kulki z innych przepisów.



Przepis 2

  • 500g drobno zmielonego, suchego pokarmu dla psów lub kotów
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mleka w proszku
  • trochę cukru
  • substancje barwiące np. szafran
  • substancje zapachowe
  • ok. 5 jaj

Przepis 3

  • 0,5 kg mąki kukurydzianej
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 0,5 kg kaszy manny lub kaszy kukurydzianej
  • 0,25 kg mąki sojowej
  • cukier
  • barwniki
  • atraktor
  • 1 jajo na 100g ciasta
Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąki.


  • Przepis 4
  • 30% mielonego pokarmu dla kanarków
  • 30% mąki sojowej
  • 25% mąki kukurydzianej
  • 10% mleka w proszku
  • 5% mąki ziemniaczanej


  • Przepis 5
  • 30% mąki kukurydzianej
  • 20% mąki pszennej
  • 20% kaszy manny (błyskawicznej)
  • 10% kaszy kukurydzianej
  • 10% mąki ziemniaczanej
  • 10% mleka w proszku

PRZEPISY NA ZANęTY 

Przepis 1
bulka tarta,platki owsiane(prazone),kaszka kukurydziana.cynamon i troche bialych robakow.Dobre na leszcze


Płoć (wody bierzące):

-herbatniki mielone
-kasza (kukurydziana)
-bułka tarta
-płatki owsiane mielone
-konopie mielone
-mleko w proszku
-Zapach(anyż)


Płoć(wody stojące):

-biszkopty mielone
-mąka kukurydziana
-bułka tarta
-mleko w proszku
-otręby pszenne
-zapah(koper,kminek itp.
)


Leszcz (nr.1):

-kasza kukurydziana gotowana
-mąka kukurydziana
-otręby pszenne
-bułka tarta
-biszkopt
-płatki owsiane (zmielone i całe)
-Gotowane i zmiażdżone konopie
-Prażone i zmielone konopie
-Atraktor(np.wanilia)



Leszcz (nr.2):

-suszony biszkopt
-grubo zmielony piernik -Babka piaskowa
-bułka tarta biała
- troche białych robaków
-zapach (brasem)

Zanęta na Karpie


- bułka tarta
- kasza kukurydziana
- maka kukurydziana
- płatki owsiane (najlepiej górskie)
- biszkopt
- prażone konopie
- konserwowana kukurydza
- atraktor (wanilia, truskawka, tutti-frutti)


Zanęta uniwersalna


- tarta bułka
- kasza kukurydziana
- maka kukurydziana
- otręby pszenne
- płatki owsiane
- gotowane i zmiażdżone konopie
- prażonych i zmielonych ko0nopi
- atraktor
Prosta zanęta uniwersalna:
- bułka tarta
- mielony słonecznik
- składnika smakowego (np. mielone herbatniki)
- mielone płatki kukurydziane
- zapach (cynamon, wanilia)



Zanęta leszczowo-płociowa

Zagotować 3 litry wody i zalać 1 kg kaszy kukurydzianej. Odstawić na pół godziny.
Dodać 0,5 kg mąki pszennej
2 kilogramowe opakowania gotowej zanęty
0,5 opakowania kopra melasa
0,5 kg konopi
Zapach - wedle uznania


Zanęta krąpiowo-leszczowa na wodę stojącą

2 części bułki tartej lub pszennych otrębów, 2 części mielonych płatków owsianych, 1 część suszonej mielonej gliny, 1 część krwi, 1 część białych robaków


Zanęta świnkowa

2 części bułki tartej, 2 części mlek w proszku, 2 części gliny mielonej-suszonej, 1 część płatków owsianych mielonych, 1 część glonów suszonych mielonych, 1 część robaków białych

Zanęta krąpiowo-leszczowa na wodę bieżącą

2 części płatków owsianych (80% mielone), 2 części mąki kukurydzianej, 1 część mielonej gliny suszonej, 1 część otrąb pszennych, 1 część mleka w proszku, 1 część robaków białych, 0,5 części soli kuchennej


Zanęta leszczowo-krąpiowa na wody stojące i wolno płynące

6 części bułki tartej
6 części suchar słodki mielony
5 części biszkoptu mielonego
1 część cukru pudru
1 część cukru krystalicznego
1 część cukru waniliowego
Na wody szybciej płynące trzeba dodać 2 części mąki kukurydzianej, 2 części chleba mielonego i 1 część czystego żwiru



Zanęta denna rozpraszająca się

30% płatki owsiane
30% bułka tarta – gruba
20% chrupki kukurydziane – gniecione
10% mąka kukurydziana
5% otręby pszenne
5% wiórki kokosowe
Zapach owocowy


 
Copyright ©2008 by Wędkowanie
Kreator Stron www